Τα μουσικά όργανα της ομάδας κρουστών Paranauê, όπως και στις περισσότερες μπάντες samba reggae διεθνώς, οι οποίες λέγονται και bloco (afro), χωρίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες :

Α) Τα ριπίκια ή ρεπίκια (repique ή repinique) 

B) Οι κάισες (caixa)

Γ) Τα ντόμπρα (dobra)

Δ) Τα φούντου (fundu)  

Τα ντόμπρα και τα φούντου λέγονται μαζί σούρντο (surdo) κι έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος και παρόμοιο βαθύ ήχο.

φούντου χωρίζονται σε δύο υποκατηγορίες : άσσοι (βραζ. um) και δυάρια (βραζ. dois).

      Ο άσσος έχει μεγαλύτερη διάμετρο απ’ το δυάρι άρα είναι και πιο μπάσος ο ήχος του. Συνήθως άσσοι και δυάρια δεν παίζουν ταυτόχρονα κι εναλλάσσονται στο ρυθμό, δημιουργώντας αυτό που λέμε στα αγγλικά “interlocking patterns”, και χτυπούν και τα δύο στις θέσεις του μέτρου. Αποτελούν τη βάση και τον παλμό του ρυθμού. Τα ντόμπρα χτυπούν στις άρσεις κι αποτελούν την μπασογραμμή.          Τα ρεπίκια κρατάνε το κλάβε (clave), το βασικό σχήμα πάνω στο οποίο χτίζεται

κι ενορχηστρώνεται η μουσική. Παίζουν διάφορα ρυθμικά σχήματα, όπως όλα τα υπόλοιπα όργανα, αλλά λόγω του βαθμού δυσκολίας, θεωρούνται ίσως το πιο δεξιοτεχνικό όργανο της μπάντας.

     Οι κάισες κρατάνε επίσης το κλάβε, αλλά επικεντρώνονται μόνο σ’ αυτό, «η κάισα κρατάει το groove, (…), είναι η μηχανή που κρατάει όλα αυτά ενωμένα».

 

     Τα μέλη της ομάδας είναι ελεύθερα να επιλέξουν ποια όργανα θα παίξουν. Οι αρχάριοι αποτελούν εξαίρεση καθώς το όργανο με το οποίο ξεκινάνε να παίζουν είναι το φούντου, που είναι και το ευκολότερο εκτελεστικά. Τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μπορούν να αλλάζουν όργανο όποτε θέλουν, αλλά είναι προτιμότερο να επικεντρώνονται σε ένα. Όσον αφορά την επιλογή των οργάνων, δεν έχει σημασία το φύλο ή οι μουσικές γνώσεις που έχει κάποιος. Σε γενικές γραμμές, τα μέλη με την περισσότερη εμπειρία ή δεξιοτεχνία παίζουν ρεπίκι ή κάισα, καθώς είναι και τα πιο απαιτητικά όργανα της ομάδας. Το γεγονός αυτό όμως καθόλου δεν σχετίζεται με την ικανότητα των παικτών στα υπόλοιπα όργανα. Ούτως ή άλλως, η ομάδα κρουστών των Paranauê χωρίζεται σε τμήμα αρχάριων και τμήμα προχωρημένων, με τους τελευταίους να συμμετέχουν σε πολύ περισσότερες παραστάσεις από τους πρώτους. Το τμήμα αρχαρίων αποτελεί ευκαιρία για τα καινούρια μέλη να εξασκηθούν και για τα παλαιότερα να πειραματιστούν με άλλα όργανα.

Οι Paranauê ασχολούνται επίσης και με άλλα όργανα εκτός του «bloco». Στο studio μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μαθήματα tiba ή αλλιώς djembao, το οποίο είναι το αντίστοιχο βραζιλιάνικο djembe και δημιουργήθηκε από τον Carlinhos Brown. Επίσης υπάρχουν στο χώρο διάφορα όργανα για samba, capoeira και για candomblé.