Το μουσικό είδος που παίζουν οι Paranauê ονομάζεται samba reggae.

Εδώ μέσα θα συναντήσουμε πολλά είδη samba, πολλά είδη reggae, πολύ funk και αφροκουβανέζικο υλικό.

Σε μία ομάδα κρουστών, ο ρυθμός και η διατήρησή του σε σταθερά επίπεδα παίζουν σημαντικό ρόλο. Γι’ αυτόν το λόγο, όλοι οι οργανοπαίκτες της ομάδας καλούνται να κρατούν σταθερά το βηματισμό που δίνεται από το μαέστρο. Ο βηματισμός λειτουργεί σαν «ανθρώπινος μετρονόμος» και είναι συνήθως ένα βήμα δεξιά κι ένα αριστερά ή αντίστροφα, καθώς το μέτρο του ρυθμού της samba reggae είναι 4/4. Κάποιες φορές, όταν το κομμάτι έχει γρήγορο ρυθμό, ο βηματισμός εκτελείται σε διπλό χρόνο.

Εκτός από το βηματισμό, οι παίκτες καλούνται να κάνουν και κάποιες χορευτικές κινήσεις, γεγονός που δυσκολεύει τους παίκτες, αλλά εμπλουτίζει οπτικοακουστικά την όλη μουσική παράσταση.

Τα ρεπίκια που είναι απαιτητικά στο παίξιμο συμμετέχουν λιγότερο από τα άλλα όργανα στις χορευτικές κινήσεις.

Οι κάισες, που έχουν κι αυτές μια δυσκολία στο παίξιμο, συμμετέχουν λίγο περισσότερο από τα ρεπίκια, επειδή είναι τα μικρότερα όργανα της μπάντας και δίνουν περισσότερη ελευθερία κινήσεων.

Τα fundu είναι τα πιο βαριά όργανα του bloco, αλλά και τα πιο απλά στην εκτέλεση. Συμμετέχουν ενεργά στο χορό κι έχουν την χαρακτηριστική - αλλά και προαιρετική – κίνηση, στην οποία οι παίκτες τα σηκώνουν και τα χτυπούν στον αέρα.

Τέλος, η ομάδα οργάνων με τις περισσότερες χορευτικές κινήσεις είναι αυτή των dobra, καθώς είναι σχεδόν πάντα στην πρώτη γραμμή ενός bloco.

Το ρεπερτόριο των Paranauê περιέχει κομμάτια από μπάντες πρότυπα στη Βραζιλία και από γνωστούς Βραζιλιάνους μαέστρους με τους οποίους έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν.

Σε κάποια από αυτά τα κομμάτια προσθέτουν τις δικές τους καλλιτεχνικές πινελιές και άλλα τα παίζουν αυτούσια.

Παράλληλα οι Paranauê δημιουργούν και δικές τους συνθέσεις, πάντα όμως με σεβασμό και σύμφωνα με τα βραζιλιάνικα πρότυπα. Baião, ijexá, samba afro, funky, εξάρι είναι μερικοί τίτλοι κοινών κομματιών «βαπτισμένοι» από τους Paranauê