Η ομάδα κρουστών Paranauê που δραστηριοποιείται στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι μια ομάδα κρουστών που ασχολείται μ’ ένα είδος αφροβραζιλιάνικης μουσικής και συγκεκριμένα την σάμπα ρέγκε (samba reggae). Ο ιδρυτικός πυρήνας των Paranauê,  σχηματίστηκε στα πρώτα τμήματα της capoeira που γινόντουσαν στη Χ.Α.Ν.Θ. το 2000-2001 με τον mestre Pitbull. Έχει ως έδρα την Θεσσαλονίκη και ιδρύθηκε το 2003.

     To όνομα της ομάδας κρουστών σχετίζεται επίσης με την capoeira. Το «Paranauê» είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια αυτής της πολεμικής τέχνης – χορού. Η εκδοχή της έννοιας της λέξης «Paranauê» που κράτησε ο Έντυ είναι από ένα δάσκαλο της capoeira στη Βραζιλία: το κράτος της Βραζιλίας έστειλε σκλάβους να πολεμήσουν εναντίον της Παραγουάης στο λεγόμενο τριεθνή πόλεμο (1864-1870)3. Τους υποσχέθηκε πως αν κερδίσουν τον πόλεμο, θα κερδίσουν και την ελευθερία τους. Οι σκλάβοι κέρδισαν τον πόλεμο και γυρνώντας με τα ποταμόπλοια απ’ τον ποταμό Παρανά (Rio Parana), τραγουδούσαν το γνωστό τραγούδι της capoeira «Paranauê».

    Η ομάδα κρουστών Paranauê αποτελείται από φιλόξενους, φιλικούς ανθρώπους και πάνω απ’ όλα χαρούμενους. Σίγουρα θα νιώσετε οικειότητα. Η συμμετοχή στην ομάδα κρουστών Paranauê είναι μια δραστηριότητα που σου προκαλεί ευχαρίστηση και με την πάροδο του χρόνου διαπιστώνεις πως αυτό το συναίσθημα  δεν εξασθενεί αλλά αντίθετα δυναμώνει!!. Οι πρόβες κρουστών είναι μια πολύ ευχάριστη ψυχαγωγία, αφού συνδυάζουν γυμναστική, μουσική, χορό και διασκέδαση που στο τέλος σου αφήνουν την αίσθηση της χαλάρωσης, της εκτόνωσης, σωματικής και ψυχικής.